דו”ח חטיבה 14 – אוקטובר 1973
דברי הסבר
דו”ח חטיבה 14 מבוסס על עשרות תחקירים מוקלטים/בכתב של מפקדים, לעיתים מרמת מש”ק ומעלה, שהשתתפו בלחימה, כולל מפקדי המעוזים, שהיו בגזרת החטיבה וזאת מיד בתום הלחימה. יש תחקירים שבוצעו עם חזרת שבויינו מהשבי המצרי (חלק מהקלטות התחקירים נמצאות עד עתה ברשותי). עקב ריבוי החללים בקרב המפקדים בחטיבה, בוצעו, במקרים אלה, תחקירים של סגניהם ו/או מפקדי יחידות משנה וזאת כדי להשלים את התמונה של הלחימה החטיבתית.
מקורות נוספים ששימשו לכתיבת הדו”ח הינם: יומן מבצעים/אירועים של החטיבה, יומני רדיו חטיבתיים/ מטכ”ליים, הקלטות של רשתות הרדיו (חלק מהקלטות רשתות הקשר מופיע באתר) ודו”חות סיכום גדודיים/ יחידתיים. מקורת אלה, בדגש על יומן המבצעים, יומני רשתות הרדיו והקלטות רשתות אפשרו להגיע, לעיתים לרמת דיוק של דקה! בשיבוץ האירוע במכלול האירועים של החטיבה.
נספח א’ של הדו”ח – טבלת אירועים – מכיל 77 עמודים של פירוט האירועים בחתך גדודי/יחידתי בהתייחס לסרגל הזמנים.
גורם נוסף הקים בדו”ח, הוא ריבוי הגדודים/יחידות שלחמו במסגרת החטיבה. במסגרת החטיבה לחמו 17 גדודים/יחידות שחלקם לחם תחת פיקוד החטיבה מספר שעות, חלקם לחם מספר ימים ואילו חלק מהם נלחם את מרבית ימי המלחמה בשורות החטיבה.
גדוד טנקים 9 היה גדוד אורגני של החטיבה שהיה תחת פיקוד חטיבה מרחבית 275 בגזרה הצפונית של “תעלת סואץ”. הגדוד לא לחם, כלל ועיקר, במסגרת החטיבה, אך דו”ח הגדוד קיבל ביטוי בדו”ח זה.
דו”ח החטיבה פורסם בחודש אוקטובר 1975. עבודה רבה הושקעה בתחקירים, איסוף החומר וניתוחו עריכת הדו”ח ופירסומו, יחסית בצמידות לסיום המלחמה ופינוי “ארץ גושן”.
עם כל הצניעות המתבקשת, דו”ח זה הינו ייחודי ואינני מכיר דו”ח כלשהו מתקופת מלחמת יום הכיפורים המשתווה אליו מבחינת העומק, הפירוט וההיקף. דו”ח זה שימש רבות את הגורמים השונים לניתוח לקחים ויישומם, חקר היסטורי של מלחמת יום הכיפורים ועוד.
הדו”ח כולל מספר פרקים, בהתאם להתפתחות הלחימה של חטיבה 14, כמרכיב משמעותי בחזית סיני. בנוסף, הדו”ח כולל מספר נספחים. באם קיימים מספר אי דיוקים שוליים בנספחים של הדו”ח, שהוכנו בלוח זמנים קצר, מיד לאחר הלחימה (לדוגמא: קצינים שהסתפחו לחטיבה ולחמו בשורותיה ואינם מופיעים בדו”ח), הרי דבר זה תוקן עתה בגוף האתר בחלק המורשתי/היסטורי.
עם פירסום הדו”ח לציבור, הוציא ארכיון צה”ל 32 פרטים הקשורים לצנעת הפרט וזאת על פי החוק. פרטים אלה הינם חסרי משמעות בהיבט ההיסטורי של לחימת החטיבה.
מערכת האתר החליטה, מפאת צנעת הפרט, להשמיט את רשימת הפצועים המפורטת בדו”ח והשאירה רק טבלה מרוכזת של כמויות הפצועים בחתך תאריכים (נספח ד’).
דו”ח זה הינו מסמך אוטנטי ומהווה תעודה היסטורית המעידה על סיפור הלחימה המופלא של לוחמי החטיבה.
אלוף (מיל’) אמנון רשף
מפקד חטיבה 14 במלחמת יום הכיפורים
דו”ח החטיבה
- פרק א: התקופה שלפני המלחמה
- פרק ב’: קרבות הבלימה (א) 071600-061347
- פרק ג’: קרבות הבלימה (ב’) 150700-071600
- פרק ד’: הבקעה, כיבוש הגדה המזרחית ואבטחתה 191000-150700
- פרק ה’: כיבוש הגדה המערבית 221900-191000
- פרק ו’: קרבות גדוד 9 בגזרה הצפונית 6-7 אוק’ 73
נספחים
- נספח א’ – טבלת ארועים
- נספח ב’ – רשימת הקצינים
- נספח ג’ – רשימת החללים
- נספח ד’ – רשימת הפצועים
- נספח ה’ – רשימת פדויי השבי
- נספח ו’ – מצבות כ”א במעוזים
- נספח ז’ – מצבות טנקים
- נספח ח’ – לקחים
- נספחים שונים
צפיתי זה עתה בסרט על חטיבה 14 ובדיון באולפן בערוץ 1 שהתקיים אחרי הקרנת הסרט.בעקבות הדברים חיפשתי והגעתי לאתר זה וקראתי בעיון רב את כל דו”ח המח”ט על הלחימה ביום כיפור על פרטיו ונספחיו. ברצוני לומר כי לדעתי לחימת החטיבה ותפקוד המפקדים הינם מופת צבאי נדיר ומעורר השתאות. מעבר לכך כתיבת דו”ח המח”ט המופיע באתר היתה מעשה נכון ומעורר כבוד לכשעצמו, וחבל מאד על היעדרם של דברים מקבילים בקשר ללחימת מרבית היחידות האחרות בצה”ל. ומעבר לתודה, אני מביע הערכה גדולה על היעדר האדרה עצמית מכל סוג שהוא במכלול הדברים.
אהוד שלום,
שמי איתן רייכמן, ולדעתי למדנו בזמננו יחד בתיכון “השרון”.
אם נכון הדבר נא צור איתי קשר.
ולעניין תגובתך, אני שותף להרגשה שלך כי הדברים שמציין רשף אכן אותנטיים ואינם מתנסים ליפות הדברים או להאדיר את שמו.
אגב, אני נימנתי על פלוגת “מקנס” שהצטרפה לגדוד הטנקים הראשון שחצה את התעלה ובכך היה שותף ליצירת המהפך במלחמה.
אם הנושא מעניין אותך, באתר השריון יש פרסום של סיפור פלוגתנו, הספר: “צינה בחולות, סיפורה של פלוגת מכי”ם חרמ”ש במלחמת יום כיפור”
איתן ריככמן חבר מפל מכים חרמש מקנס ברשת, מח”ט 14 ל”מ אמנון רשף צרף אותנו כפלוגת סיור לחטיבתו כאזניים ועיניים מעבהי אש של הגזרה נלחמנו במסגרתה עד 14 לאוקטובר ואז העוברנו לטי 421 של חיים ארז
שישה אוטובוסים (לפחות ) של חיילי חטיבה 14 מילואים יצאו מבסיס ימ”ח חירום רפיח יום לאחר כיפור לעבר התעלה, בידי חיילי המילואים רובים ואולי גם מימיה ועוד משהו.
מבקש לדעת לאן הגיעו והאוטובוסים ואולי גם גורל מאות לוחמים אלה
אבקש תשובה גם אל המייל שלי
ציון בודאי zoogiut@gmail.com לתת כותרת למייל משהו כמו: חרמ”ש חט’ 14 1973
נ.ב- הייתי באחד האוטובוסים
אהוד, זה לא ממש מדוייק. אך לא אפתח פצעים ישנים
שאלה האם קו בר לב היה חיסרון אחד עקב היותו נטל על נערך השריון שנדרש להגן על התעוזים והמעוזים או יתרון עקב מחסום פסיכולוגי שעמד לפני המצרים
אין כל יזכור לקרב שניהלו לוחמי מחלקה 1 , של פלוגת החרמש של 184 שהיו מסופחים לגדוד 9 במה שהוגדר ע”י גדוד 184 גזרה צפונית, בקרב נהרג הממ סגן רוני ויצנר ולוחמים נוספים. לא הצלחתי למצוא התיחסות של מגד 9 בתחקיר לקרב
בכדי להבהיר כל התמונה:
מחלקתו של רוני ויצנר (של גדוד 184) לא הייתה ת”פ הגדוד, אלא שימשה כח חטיבתי בשליטה ישירה של מפקדת החטיבה (בלוזה), בשגרה התבקשתי ע”י חטיבת האם שלנו (14) לטפל במחלקה בעניינים מנהלתיים, אני הרחבתי את האחריות וביקרתי אצל מחלקתו של רוני בתכיפות, כך נהג גם מ”פ המפקדה שלי, כך שייתכן וחלק מהחיילים חשבו כי המחלקה היא אורגנית של גדוד 9 (שמעתי כבר גרסה כזו).
מספר שעות לאחר שנפתחה המלחמה, מח”ט הגזרה (אלוש) הורה לרוני לנוע לכוון קנטרה, באזור קנטרה, רוני יצר איתי קשר ומיד לאחר מכן נפגע ונהרג. כך גם רב”ט רוני נפתלי. מספר חיילים נפצעו, שרידי המחלקה נסוגו לכוון בלוזה ומכן תם חלקם בקרבות גדוד 9.
כפי שפתחתי, המחלקה מצויינת בסיפור הקרב של הגדוד וכך גם נופליה ברשימת הנופלים הגדודית.
מחפש א תמונות של גדוד 9 פל ל מחלקה 3 עם שלמה ערמן
שלום ,
אבקש לדעת את שמות וכתובותיהם ומספרי פ”ל של ההרוגים מהנגמ”ש שבוא נהרג הרצל ששון
המדיע נמסר לחתן ביום שבו הביע את בקשתו
תודה רבה לכם על שהעלתם את נספחים ב’-ד’ מ6-12 לאוקטובר לחמתי כלוחם בפל מכי”ם חרמ”ש מקנס ברשת וגאה שהייתי חלק מהיסטוריה
פרידריך ליטבר 2 של מקנס